Jaki wybrać blat do kuchni? Wady i zalety blatów.

Przed wykonaniem projektu bardzo często słyszę od Was pytanie — jaki wybrać blat do kuchni? Tak naprawdę nie ma jednej konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Każdy z nas ma inne przyzwyczajenia oraz potrzeby. Mimo wszystko w poniższym artykule postaram się przedstawić Wam konkrety, które ułatwią podjęcie decyzji. Pokrótce więc opisałam, z czego tak właściwie są wykonane poszczególne blaty oraz jakie są ich wady i zalety.

  1. Blat drewniany
  2. Blat fornirowany
  3. Blat laminowany
  4. Blat kompaktowy
  5. Blat CDF
  6. Blat granitowy
  7. Blat marmurowy
  8. Blat ze spieków kwarcowych
  9. Blat z konglomeratu kwarcowego
  10. Blat z płytki ceramicznej
  11. Blat kompozytowy

BLAT DREWNIANY

Wykonane z całego kawałka drewna litego lub mniejszych elementów klejonych warstwowo.

BLAT LAMINOWANY

Płyta wiórowa oklejona warstwą dekoracyjnego laminatu HPL.

BLAT KOMPAKTOWY

Element wykonywany z wielu warstw papieru nasączonego żywicą.

BLAT CDF

Płyta wykonana z włókien drzewnych o dużej gęstości poryta od góry laminatem HPL z folią ochronną, a od dołu papierem przeciwprężnym z lakierem UV.

BLAT GRANITOWY

Blat wykonany z kamienia naturalnego.

BLAT MARMUROWY

Blat wykonany z kamienia naturalnego.

BLAT ZE SPIEKÓW KWARCOWYCH

Wykonany z kwarcu z dodatkiem materiałów naturalnych oraz pigmentów ceramicznych. Materiały są poddawane sproszkowaniu, formowaniu pod dużym naciskiem oraz wypalaniu w wysokiej temperaturze.

BLAT Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO

Wykonany z kwarcu z dodatkiem kamieni naturalnych oraz barwników połączonych przy użyciu żywicy. Mieszanina zostaje wlana do specjalnej formy następnie poddana prasowaniu oraz utwardzaniu.

BLAT Z PŁYTKI CERAMICZNEJ

Blat wykonany z wielkoformatowych płytek ceramicznych.

BLAT Z KOMPOZYTOWY

Wykonany z minerałów oraz żywicy.

Koniecznie dajcie znać w komentarzu czy dodalibyście do zestawienia jakieś inne blaty lub informacje!

Obserwuj mnie na

Masz jakieś pytania lub wątpliwości?