Przed wykonaniem projektu bardzo często słyszę od Was pytanie — jaki wybrać blat do kuchni? Tak naprawdę nie ma jednej konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Każdy z nas ma inne przyzwyczajenia oraz potrzeby. Mimo wszystko w poniższym artykule postaram się przedstawić Wam konkrety, które ułatwią podjęcie decyzji. Pokrótce więc opisałam, z czego tak właściwie są wykonane poszczególne blaty oraz jakie są ich wady i zalety.
- Blat drewniany
- Blat fornirowany
- Blat laminowany
- Blat kompaktowy
- Blat CDF
- Blat granitowy
- Blat marmurowy
- Blat ze spieków kwarcowych
- Blat z konglomeratu kwarcowego
- Blat z płytki ceramicznej
- Blat kompozytowy
BLAT DREWNIANY
Wykonane z całego kawałka drewna litego lub mniejszych elementów klejonych warstwowo.
BLAT FORNIROWANY
Płyta wiórowa oklejona cienką warstwą impregnowanego drewna. Warto dodać, że płyta ta oklejona jest z trzech stron natomiast od spodu zabezpiecza ją papier wodoodporny.
BLAT LAMINOWANY
Płyta wiórowa oklejona warstwą dekoracyjnego laminatu HPL.
BLAT KOMPAKTOWY
Element wykonywany z wielu warstw papieru nasączonego żywicą.
BLAT CDF
Płyta wykonana z włókien drzewnych o dużej gęstości poryta od góry laminatem HPL z folią ochronną, a od dołu papierem przeciwprężnym z lakierem UV.
BLAT GRANITOWY
Blat wykonany z kamienia naturalnego.
BLAT MARMUROWY
Blat wykonany z kamienia naturalnego.
BLAT ZE SPIEKÓW KWARCOWYCH
Wykonany z kwarcu z dodatkiem materiałów naturalnych oraz pigmentów ceramicznych. Materiały są poddawane sproszkowaniu, formowaniu pod dużym naciskiem oraz wypalaniu w wysokiej temperaturze.
BLAT Z KONGLOMERATU KWARCOWEGO
Wykonany z kwarcu z dodatkiem kamieni naturalnych oraz barwników połączonych przy użyciu żywicy. Mieszanina zostaje wlana do specjalnej formy następnie poddana prasowaniu oraz utwardzaniu.
BLAT Z PŁYTKI CERAMICZNEJ
Blat wykonany z wielkoformatowych płytek ceramicznych.
BLAT Z KOMPOZYTOWY
Wykonany z minerałów oraz żywicy.
Koniecznie dajcie znać w komentarzu czy dodalibyście do zestawienia jakieś inne blaty lub informacje!